Prompster Pro. Viktig var-dags-app som ofta används på helger!

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Min iPad använder jag både privat och i arbetet. Både nytta och nöje. En kombination som finns med såväl när jag är ledig som när jag jobbar.

I mitt arbete som präst befinner jag mig ofta i situationer där jag skall läsa och tala inför människor. För mig har detta varit lite speciellt eftersom jag ser dåligt och därför inte kan läsa vanlig textstorlek. Tidigare har jag löst det med olika typer av förstorad text. När jag började för ungefär 30 år sedan räckte det ofta med en storstilsversion av bibel och kyrkohandbok. Det jag skrev själv producerades i början av en IBM skrivmaskin med utbytbar skrivkula eller med tuschpenna. Sedan 1985 kom Macen in i mitt liv och tillsammans med en matrisskrivare kunde jag producera text med stora bokstäver. Och på den vägen är det fast hela tiden med modernare utrustning förstås.

För en normal gudstjänst har det inneburit mellan 20 och 30 A4-sidor vikta och insatta i en A5-pärm. 28 punkter Arial fetstil på gult papper har varit min informationskälla när jag stått i olika gudstjänstsituationer.

Så är det inte längre. Nu använder jag min iPad.

Det började med att jag helt enkelt lade in texten och skrollade i ett vanligt textdokument som jag anpassat till rätt storlek.
Sedan började jag prova några olika promptprogram

En prompter rullar en text för den som skall läsa den. På tv är det detta som gör att t.ex. nyhetsuppläsaren kan titta in i kameran och prata tämligen obehindrat. Då använder man en teknik där texten speglas in rakt in i kameralinsens rikting. I andra sammanhang kan promptskärmen sättas så nära kameran att det nästan ser ut som om man tittar rakt in i objektivet.

Till såväl iPhonen som iPaden finns det en uppsjö av prompterprogram och fler lär det bli.

Efter att ha testat olika appar både för iPhonen ochiPaden i olika prisklasser har jag nu sedan augusti/september använt Prompster Pro på iPaden.

Redan innan iPaden använde jag prompterprogram på iPhonen. Inte för att läsa då jag talade inför andra utan för att läsa själv. Särskilt bra vid två tillfällen. Det vanliglaste är då jag vill läsa en längre text utan att behöva flytta fram texten. Man tar helt enkelt texten och kopierar den från sitt sammanhang och klistrar in den i promptern. Ställer in textstorlek och rullningshastighet och sedan rullar texten från början till slut och det är bara att läsa. Det andra tillfället då jag använt promptern på iPhonen är då jag behövt lära mig något utantill. Då kan man låta texten rulla långsamt elller så matar man fram den manuellt. Först så säger man det som man tror är det man skall kunna och sedan avslöjar promptern hur bra det gick. Alltså en automatiserad variant av det gamla knepet att ha texten på en sida där man täcker för och sedan avslöjar rad för rad.

Prompster finns i två versioner. En begränsad (LE) och en Pro. De kostar just nu 28 kr respektive 75 kr.
Tillverkarens hemsida berättar mer om produkten.
Jag använder Pro-versionen och är som sagt nöjd med den även om den kostade något mer när jag köpte den.

En av finesserna  är att man kan spela in samtidigt som man kör promptern. Bra både då man övar och sedan när man vill ha koll på hur det blev i skarpt läge.
Andra bra saker (för den som kan se bra) är att det finns en klocka som visar tiden.

Arbetsgången för mig när jag använder programmet:
– Skriver texten som vanligt i Word på min pc.
– Markerar och kopierar texten.
– För över den från datorn till iPaden. Detta kan göras på flera olika sätt.       Antingen med e-post, via Dropbox eller  ett program som heter MyPhoneDesktop och som jag  kommer att blogga om lite senare.  Sedan finns det säkert fler möjligheter …
– Kopierar texten till urklipp i iPaden.
– Öppnar Prompster Pro
– Skapar ett nytt dokument och klistrar in texten.
– Vill jag kan jag redigera texten. Det går förstås också bra att med hjälp av tangentbordet skriva in texten från scratch.
– Väljer önskat typsnitt och storlek.
– Går till promptläget och justerar textstorlek och rullningshastighet.
– Nu är det dags att använda prompten.

Listan kan se lång ut men det går fort när man gjort det några gånger. Särskilt med programmet MyPhoneDesktop.

Efter uppdateringen till iOS 4.2.1 måste jag alltid se till att det efter sista raden i texten finns blankrader. Annars börjar texten om från början i förtid. Kan misstänka att det snart kommer en uppdatering som fixar detta. Programmet har inte uppdaterats sedan i början på augusti och det tyder på att det är välgjort eftersom det fungerar nästan helt perfekt med den nya versionen av operativsystemet.

Rent displaymässigt är det lätt att läsa texten och jag är inte heller beroende av hur belysningen i kyrkan är. Problem blir det dock vid utomhusgudstjäsnter. Då får det bli pärmen igen eller om det kan finnas en bra lösning med en läsplatta med e-ink där det måste ljus till för att man ö h t skall kunna läsa texten.

Återstår att se vad det kan finnas för bra framtida tillägg till promptfunktionen på iPaden.

Det här inlägget postades i Appar, iPad, iPhone. Bokmärk permalänken.