Skölden som skyddar

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Hotspot Shield VPN har funnits i många år för webbläsare.

Nu lanseras den för iOS-enheter.

Grundtanken är att den säkert skall tunnla Dig genom osäkra förhållande fram till en tillförlitlig anknytningspunkt på nätet.

Detta är särskilt bra om man är på ett oskyddat wifi-nätverk där det kan finnas risk för att någon påverkar Din datatrafik.

Kopplar Du upp Dig via tjänsten blir den ipadress som Du identifieras med den som Hotspot Shield ger Dig.

I princip skulle detta kunna innebära att det också är en slags anonymiseringstjänst. Hur det fungerar i praktiken återstår att se.

En annan konsekvens kan bli att man med den tjänsten kan komma att t ex identifieras som användare från ett annat land än Sverige. Detta kan vara både en nack- och fördel.

Nackdelen kan bli att Du om Du använder tjänsten inte kommer pt tjänster som är förbehållna i Sverige boende internetanvändare.

På liknande sätt kan det komma att fungera tvärtom. Om tjänstens server finns i ett annat land (t ex USA) kan Du eventuellt på detta sätt komma åt sådant som egentligen bara amerikanare får använda. Om detta inte fungerar så kan det bero på att t ex den amerikanska tv-tjänsten ser att ipadressen just tillhör företaget som tillhandahåller VPN-tjänsten.

Det finns många liknande både gratis- och betaltjänster.

Själv använder jag Strong VPN när jag vill komma åt tjänster i USA eller England som är stängda för utlänningar. Detta är en jämförelsevis billig tjänst som kostar 55 dollar/år (ungefär 1 kr/dag). Den fungerar på datorer och på iOS-enhetr utan problem och på just mina iOS-prylar har den också fungerat som ett extra skydd då jag surfat på publika nätverk.

En nackdel som många tjänster av detta slag delar är att hastigheten på ippkopplingen försämras av naturliga skäl.

Hotspot Shi eld VPN är geatis första veckan så att man kan testa den. Sedan kostar det 7 kr/månad eller 75 kr/år.

20111122-000200.jpg

Det här inlägget postades i Appar, Från nätet, iPad, iPhone. Bokmärk permalänken.