Dropbox!

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Det finns så många sätt att hantera filer.
Datorns hårddisk, server, ftp-tjänst, usb-minne, löstagbar hårddisk, cd, dvd, dikett (den som minns), … och så förstås ”molnet”.

”Molnet” innebär att filerna lagras på en plats på internet. Var den finns är inte så intressant. Viktigast är att Du alltid kan komma åt Dina filer var Du än befinner Dig.

En del tjänster är molntjänster utan att vi kanske tänker på det.
E-post är det t.ex. All e-post ligger först någon annan stans innan vi laddar ner den till vår dator.

Andra tjänster är mer uttalat molntjänster.  MobileMe som Apple erbjuder är en sådan. Det är en betaltjänst om man vill ha molntjänsten. För ägare av nya iPhone, iPad  och iPod finns en begränsad gratistjänst vars uppgift är att hjälpa till att h ittta en borttappad eller stulen iOS-enhet.

På samma sätt finns det mängder av gratis- och betaltjänster med olika funktioner och villkor.

En sådan är just DropBox. Upp till en lagringsmängd om 2 Gb (motsvarar mer än 1400 disketter eller ett litet USB-minne) är det gratis. Denna mängd kan utökas om man tipsar någon om att börja använda tjänsten. Sedan finns det några betalalternativ.

Det som är bra med Dropbox, förutom att det är gratis, är hur tjänsten fungerar. Tror inte jag har träffat någon som varit missnöjd med den och jag möter många som tycker att den är toppen. Styrkan är att så länge det finns internetåtkomst kan man alltid ha tillgång till samma information oavsett var man är och nästan vilken utrustning man än använder.

Dropbox är tillgänglig genom webläsaren, genom ett särskilt program som installeras på datorn och förstås finns det en särskild app för iOS! Dessutom finns det många andra tilläggstjänster och program som drar nytta av Dropbox.

Använder man programmet på den stationära datorn ser det till att det alltid finns en exakt kopia på datorns hårddisk av det som finns på Dropbox.

Är man flera Dropboxanvändare kan man dela mappar och på så sätt ha en plats där man kan utbyta information. Vill man att någon annan skall kunna ta del av information och det är för stort att skicka per e-post är det bara att lägga upp filen i en särsklid mapp i Dropbox och skicka ett mail med en länk där det sedan går att ladda ner filen.

Det går också att använda Dropbox för att flytta bilder och filmer från iOS till andra enheter. Ladda upp från iOS till Dropbpx och hämta hem t.ex. från Din dator eller vilken annan dator som helst.

Och det finns mycket mer att upptäcka.

Häromdagen fann jag en ny funktion som handlar om att man kan skapa en länk som öppnar en möjlighet för en annan användare att skicka en fil till mig. Både säkrare och snabbare än att använda e-post. Speciellt säkerheten är en stor skillnad.

För den som använder iOS så finns det en uppsjö av program som använder Dropbox. T.ex. anteckningsprogram som lagrar det som skrivs i Dropbox. Bra att sedan alltid kunna nå anteckningarna även om man inte just för ögonblicket har tillgång till sin iOS-grej.

Bästa sättet att förstås är att testa. Om Du skickar mig ett mail så får Du en länk som ger Dig lite extra lagringsutrymme samtidigt som Du registrerar Ditt Dropboxkonto. . Skriv Dropbox i ämnesraden.

Redan på första sidan finns det en video som visar mer om Dropbpx och väl inloggad finns det bra hjälp att få.

Guidad tur med text.

Det här inlägget postades i Appar, iPad, iPhone, Tips, Tjänster. Bokmärk permalänken.