Mycket nytt på Apple-fronten

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

I onsdags kväll presenterade Apple fyra nyheter.

Presentationen finns som vanligt att tiita på på nätet.

Här är min sammanfattning.

1. iPad

En ny iPad som bara kommer att heta iPad. Precis som iMac, MacBook, iPod m.fl. bara heter produktnamnet. I stället behöver man fortsättningsvis ha koll på tillverkningsåret. På exakt samma sätt som man kan skilja en iMac från årets modell från rn som såldes för t.ex. fem år sedan. Detta tyder på att iPaden har kommit för att stanna! Kanske det blir fler versioner parallellt inom produktfamiljen …

Apple sålde 15 ,4 miljoner iPads förra kvartalet! Att t.ex. jämföra med hela HP:s datorproduktion som under samma period uppgick till 15,1 miljoner enheter.

Den nya iPaden har fått Retinadisplay vilket innebär 4 gånger så hög upplösning på skärmbilden som de tidigare modellerna. Samtidigt har processor och grafikkrets uppgraderats i motsvarande grad.

Vidare har den fått en ny kamera på baksidan av samma sort som iPhone 4S och klarar nu att spela in stabiliserad video i 1080p, d.v.s. äkta HD.

Numera stöder den version som har möjlighet att koppla upp sig mot mobil datatrafik också 4G med de hastigheter detta medför.

Siri lyser fortfarande med sin frånvaro på iPaden men en särskild dikteringsfunktion kommer nu att finnas via en specialtangent på tangentbordet. Dessvärre ännu inget stöd för svenska än.

Priset bli detsamma som tidigare och iPad 2 kommer att finnas i basmodell prisdänkt med 100 dollar vilket i Apples valutasystem borde betyda 900 kr. Fast då får man mycet för dessa pengar om man köper den nya modellen. Fördelen (om man inte själv vill sälja sin gamla) kan vara att detta dels gör begagnade enheter billigare och för skolor m.fl. där priset är viktigare än prestandan.

I USA och en del andra stora länder släpps den tii försäljning nu på fredag den 16 mars. Till Sverige och ett tjugotal andra länder kommer den redan veckan efteråt – den 23 mars. Sedan får vi se om tillgången motsvarar efterfrågan! Förmodligen stämmede de rykten som kom i slutet av hösten att produktionen redan då var i full gång.

2. AppleTV

En ny AppleTV som kan visa material i äkta HD. Samtidigt kommer en ny mjukvara som även förra generationens modell kan använda.

Det verkar som om Apple nu också införlivat några externa mediakanaler som nu blir tillgängliga i den nya mjukvaran.

3. iLife för iOS

Utökning av iLife-apparna till iPad. Uppdatering av Garageband och iMovie samt lanseringen av helt nya iPhoto.

En kul grej i Garageband är att fyra enheter kan spela tillsammans och spela in det man åstadkommer. Bland de smarta instrumentgrupperna återfinns nu också en stråksektion!

4. iOS

En uppdatering av iOS 5.01 till 5.1. Bugfixar, kameraknapp (som man drar uppåt) på skärmen när den ör lpst och möjlighet att radera bilder i Photostream är npgra av nyheterna. Numera går det bra att uppdatera över wifi utan att docka iOS-enheten till iTunes under förutsättning att Du har iOS 5. En annan funktion som jag inte undersökt närmare är att gränsen på 20 Mb för att ladda ner över mobil ippkoppling nu höjts till 50.

 

Det här inlägget postades i iPad, Nyheter. Bokmärk permalänken.