Vad händer när man samtidigt trycker på viloknappen och hemknappen?

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Vet Du det och varför det kan vara bra att göra ibland kan Du sluta läsa nu.

Vilken av knapparna man trycker ner först spelar ingen roll. Håll bara ner en av knapparna och tryck sedan på den andra.

Viloknappen eller Vaknaknappen sitter högst upp till höger på ovankanten på iPhonen och iPaden.
Hemknappen är den runda knappen precis nedanför skärmen.

Det som händer är att det tas en skärmdump. Ett fotografi av det som finns på bildskärmen för ögonblicket. Bilden som tas hamnar bland de andra bilderna i ”Bilder” i iPhonen och iPaden.

Vad skall det vara bra för? Faktiskt för en mängd olika saker. Här är några och det finns säkert många mer …

Kartor
Om Du skall ut och röra på Dig och kommer att behöva Googlekartan men inte kommer att ha tillgång till datatrafik.  Kan vara om Du är utomlands och inte kan använda datatrafik p.g.a. kostnaden. Eller om Din iPad inte har 3G och Du skall ta med den som karta. Om Du har behov att snabbt växla mellan olika kartbilder. Nackdeln är förstås att Din position aldrig kommer att vara med på kartan. Men det är bättre än inget! Gör så här. Gå till de olika platser Du tänker vistas på i Googlekartan och förstora kartbilden till önskad storlek. Ta en skärmdump. Gör om det så många gånger Du vill tills Du har de kartor Du tror att Du behöver. När Du sedan behöver kartorna tar Du fram dessa från Bilder och kan zooma och titta på dem precis när och så ofta Du vill. Ibland är det lättare att zooma på kartbilden än på den verkliga kartan. Kan också nämna att det förstås finns särskilda program med kartor att användas när man inte har tillgång till ett nätverk.

Förstora
Är det någon detalj som Du trots zoomfunktionen inte riktigt kan se på skärmen kan en skärmdumpsbild som sedan i sin tur går att zooma vara precis det som behövs.

Ögonblicksbild
För att komma ihåg en inställning eller ett spelresultat eller något som inte är så lätt att efteråt visa eller komma ihåg.

Roligare och mer informativa e-postmeddelanden
Skicka en bifogad skärmdump med e-posten istället för att skriva direkt i e-postmeddelandet. Tar visserligen mer databandbredd men kan vara roligt och befogat ibland. I kombination med ovan beskrivna kartanvänding och ett program där man kan redigera bilder och skriva in text och symboler kan det bli en bra vägbeskrivning att skicka.

Spara information från webbsidor, tidningar,  tidskrifter , m.m
Läser Du något bra och vill bevara det för egen del eller skicka det vidare.  Ta en skärmdump och om det behövs redigera det i ett fotoprogram som t.ex. Photogene eller liknande. Jag gör ofta så när jag läser tidningen. Upplösningen sätter gränser för vad man kan göra med bilden men informationen finns i alla fall kvar i samma upplösning som Du en gång såg den på skärmen.

Kom med egna  tips genom att göra en kommentar!

Det här inlägget postades i Appar, iPad, iPhone, Tips. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vad händer när man samtidigt trycker på viloknappen och hemknappen?

  1. Ester skriver:

    Det kan också vara trevligt att ta en skärmdump på en karta där ”här är du”-pricken finns med om man (med mms eller chattprogram) vill kunna skicka en bild för att visa någon var man är. Det kan vara bra om man, trots kartan, vill ha en vägbeskrivning, eller om man sitter fast på ett tåg och vill visa hur långt man har kommit.

Kommentarer inaktiverade.