Instapaper – ”direktpapper” med många funktioner

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Instapaper är ett program som har en rad funktioner som var för sig skulle vara tillräckliga för att motivera att man skaffar appen.

Det finns fler program som utför liknande uppgifter. Ett annat sådant är Read it Later, men när jag testade för drygt två år sedan på min iPhone fastnade jag för Instapaper. Appen finns i en gratisversion och en som kostar 38 kr.

I grunden är det fyra funktioner som programmet tillhandahåller.

1. Kom ihåg något bra som Du hittat på nätet
Den första är en slags bokmärkesfunktion. Genom att registrera ett gratiskonto på nätet får man en i praktiken obegränsad  lagringsplats för webbsidor som man tycker verkar intressanta. Sådana som man vill titta lite mer noga på senare eller återkomma till. Den webbläsare man brukar använda förses med en funktion som gör att när man är på en sida som man vill spara så trycker man på en knapp i verktygsfäletet och så laddas sidans innehåll upp till kontot man har hos Instapaper. Knappen använder webbläsarens bokmärkesfunktion men istället för att gå till en särskild sida så startar ett litet program som skickar sidan vidare direkt in på kontot hos Instapaper. Sedan kan man logga in på sitt konto via webbläsaren och titta på de sidor man tidigare sparat och läsa om dem när man har tid och lust. Har Du bara internetuppkoppling kan Du nå Din samling från vilken dator som helst när som helst. För deta behöver man inte ladda ner eller köpa något program. Det här är en funktion som vem som helst kan ha glädje av.
Många andra appar har nu dessutom lagt till funktionen att spara det man ser direkt till Instapaperkontot för senare använding. T.ex. har många nyhetsläsare den här funktionen inbyggd. Ser Du en intressant artikel som Du vill  läsa senare eller spara så är det bara att välja att i den app Du för ögonblicket befinner Dig i direkt spara materialet till Instapaper.

2. Återvänd direkt till det Du sparat genom att använda iPhone-/iPadappen
Den andra funktionen som jag vill lyfta fram kräver att man har appen på sin iPhone eller iPad. Programmen skiljer sig lite åt men fungerar i stort sett på samma sätt. Med hjälp av programmet kan man utan att logga in på sitt konto via webbläsaren se de sidor man valt att spara för framtida behov. När man öppnar appen synkroniserar den med kontot och det går att ha 500 sparade sidor på iOS-apparatetn samtidigt. Vill man sedan komma åt fler av de man sparat hos Instapaper är det bara att ta bort och ladda ner nya. För att detta skall fungera måsta man till en början vid första tillfället då man startar appen efter att man sparat en sida vara uppkopplad mot internet för att appen skall kunna hämta hem sidan.

3. Ta med Dig sidorna var Du än är
Den tredje funktionen kan man sedan ha nytta av. Den innebär att när man väl har synkroniserat t.ex. sin iPhone med kontot på nätet kan man när som helst utan internetkontakt läsa de sidor som laddats ner till t.ex. iPaden. Det kan vara bra om man har ett begränsat internetabbonemang  eller om man kommer att vara på platser där det är dålig eller ingen uppkoppling. Upp till c:a 500 sidor har man alltid informationen med sig och den kan läsas var och när som helst.

4. Förenkla läsningen av webbsidorna
Den fjärde funktionen har man alltid glädje av oavsett om man är uppkopplad eller befinner sig på ett tåg med dålig mottagning. Jag tänker på att Instapaper har en rad olika möjligheter att göra texten mer lättläst. Här kan man själv ställa in hur man vill ha innehållet presenterat.  Det som gjorde att jag tidigt fastande för betalversionen av Instapaper är att på iPhonen så kan man få texten att rulla automatiskt när man vickar på telefonen. På så sätt kan man läsa långa texter bara genom att hålla telefonen i handen och vinkla den allteftersom man vill ha texten frammatad. I iPadversionen finns inte den funktionen men den har andra fördelar då det gäller att presentera webbsidor på ett lättillgängligt sätt. För mig som har nedsatt synförmåga är denna funktionen smått fantastisk.

Bonusfunktion
En bonusfunktion är att man kan ”prenumerara” på nedladdningar av intressanta artiklar som andra Instapaperanvändare har hittat och som de på det här sättet delar med sig av.

Ännu mer …
Säkert finns det ytterligare funktioner som Du som användare kan upptäcka då Du lär känna Instapaper. Berätta gärna om detta genom att kommentera inlägget!

Det här inlägget postades i Appar, iPad, iPhone. Bokmärk permalänken.