För folk i farten

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Appen Cyclemeter GPS kostar 38 kr och ersätter den mest avancerade cykeldatorn. Av praktiska skäl är detta främst en app avsedd att användas med iPhone. Tanken är att den skall finnas i fickan eller motsvarande när man är ute och tränar.

Företaget ger också ut två andra program som heter Runmeter och Walkmeter. Utan att ha använt dessa misstänker jag att det i grunden är samma program.

Väl inne i Cyclemeter går det att istället för cykling istället välja springa, gå, stavgång, skridskor, hajk och simning. Undrar hur det fungerar med det sistnämnda …
Saknar man en aktivitet kan man lägga till den själv.

Jag använder den för såväl cykling som promenader. Programmet har några grundläggande funktioner som går att kombinera efter eget tycke.

Programmet kan vara i gång i bakgrunden så man kan använda telefonen till andra saker samtidigt. Innan detta var möjligt kunde man bara lyssna på musik från iTunes samtidigt som appen var i gång. Nu kan man lyssna på Spotify, SR Play eller någon annan ljudkälla medan man går eller cyklar. Det går också att sätta den i viloläge utan att appen avslutas. På det viset blir den mycket strömsnål.

GPS
Efter att ha haft på programmet kan man se var man har varit. Allt snygt utritat på en karta.

Fakta om rutten
– En i förväg vald sträcka så att man kan jämföra olika tillfällen då man cyklat eller gått den. Här kan man lägga upp många olika i förväg som man kan välja bland.
– Vilket sätt man färdas på av de sju olika alternativen.
– Hur lång tid som gått.
– Hur långt man cyklat och valt transportsätt.
– I vilken takt man rör sig. Mätt i snitthastighet om man cyklar.
– Hur långt det är kvar om man använder en förvald sträcka.
– Den aktuella hastigheten.
– Topphastigheten.

Logg
Efter varje rutt sparas informationen i en almanacka.
Det går också att plocka fram detaljinformation om färdväg, tempo, kaloriförbrukning m.m.
Dett finns sedan lagrat i t.ex. telefonen och går att gå tillbaka till för att också se hur långt man har cyklat under en vecka, månad eller år. Informationen synkas inte med något konto så som en del andra liknande program men det går att efter varje användning automatiskt skicka informationen med e-post. Nackdelen att inte synkronisera med ett konto är att informationen försvinner om något gör så att man inte har kvar den på telefonen.
Det går också att gå in och redigera uppgifter i loggen i efterhand. Man kan t.o.m. lägga till ett pass manuellt men får knappast då med alla detaljer. Bra om man glömmer slå på appen och går eller cyklar en känd sträcka. Då kan man i alla fall få med i den inbyggda kalendern att man den dagen avverkade ett pass med distans och kanske ungefärlig tid. Då finns detta med när man vill se  hur långt man gått/cyklat den senaste tiden.

Coachning
Det går att få information i hörlurarna med hjälp av en röst som berättar hur det går. Här kan man ställa in hur ofta och vad som skall kommuniceras. Rösten kan säga hur fort man cyklar, vad som är genomsnittshastigheten, hur långt man har kommit på den förutbestämda sträckan och hur långt det är kvar. Hur det aktuella resultat förhåller sig till liknande rundor kan man också få veta. Lyssnar man på ljud från iPhonen tonas det ut och meddelandet läses upp.
Genom kontrollknappen på hörlurssladden kan man också fjärrstyra Cyclemeter så att den stannar och startar samt lämnar ett talat meddelande när man vill utan att man behöver ta upp telefonen ur fickan.
På kartan som sparas finns det också sparad information om träningspasset/promenaden.

Meddelanden till andra
E-postfunktionen går att konfigurera så att vem man vill kan få en rapport. Det är också möjligt att generera delrapporter som skickas ut med förutbestämda intervaller. Kanske särskilt bra för den som cyklar eller går längre sträckor och som på så sätt kan hålla andra informerade om hur det går.
Självklart kan resultaten också förmedlas via Twitter och Facebook. Detta har jag själv inte testat.
För den som gillar att använda Facebook finns det en begränsad Facebookklient inbyggd och det går att få meddelanden upplästa när de kommer in medan man är på gång. Har inte provat om talsyntesen anpassar sig till svenska.

Välj själv
För 38 kr kan man få en bra vägmätare och/eller tidtagare men också mycket mer för den som vill dra nytta av de många funktionerna. Hur som helst är detta ett bra exempel på hur den smarta teknologin iOS-produkten kombination med en bra app förvandlar den till något nytt och kanske till och med nyttigt!

Mer information finns på deras hemsida.

Här är en intervju med en av grundarna som också visar lite hur Runmeter fungerar.
Tillsammans med sina två kompanjoner tillhör han några av de mer välkända inom utvecklarvärlden.

Det här inlägget postades i Appar, iPhone. Bokmärk permalänken.