Ingen radio i iPhonen?

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Både ja och nej
Nja. Det lär vara så att hårdvaran innehåller en FM-mottagare fast Apple inte har stöd för det i iOS.

Saknar FM-mottagare
Nej. Det går inte att lyssna på etersänd radio. Vill jag t.ex. lyssna på närradion i Skövde så går det inte. Inte förrän den också går att komma åt via nätet.

Bra på att använda internet
Ja. Det går att lyssna på tusentals radiostationer via internet. Spelar ingen roll om de sänder från Skövde, Stockholm, New York eller Tokyo. För detta behövs det förstås en app. Och det gör det. Förmodligen tusentals!  Det är bara att välja. Beroende på pris, funktion eller något annat som gör att Du gillar en särskild app är det bara att välja en eller flera.  Till saken hör att många radiostationer ger ut sina egna men det blir snabbt trångt i iPhonens programbibliotek om man laddar ner många sådana.

Två appar som täcker in det mesta

Svensk public service
Om Du bara vill ha en så välj SR Play. Den är gratis och Du kan lyssna på alla SR:s radiokanaler i direktsändning. Då menar jag alla! Vill Du lyssna på lokalradion från en helt annan  del av landet går det alladeles utmårkt. Dessutom kan Du lyssna till alla deras kanaler som bara finns på internet. Och som en extrafunktion går det också att lyssna till alla podsändnignar från  Sveriges Radio. Det betyder i praktiken att Du själv väljer när Du vill lyssna på ett radioprogram så länge det ingår i SR:s podradioutbud. Generellt gäller det alla program som inte har upphovsrättsskyddat material som inte SR lyckats köpa loss för denna typ av distribution. Här kan Du läsa mer om SR Play.

För de flesta andra
Tunein Radio tar förstås också in SR:s kanaler men sedan också de flesta andra. Den kostar just nu 7 kr under en begränsad tid. Till skillnad från en del andra radioappar kan den t.ex. spela in program. Bra om man hör något som man vill spara men också bra om man vill spela in något för att sedan lyssna på då man kanske inte kan eller vill vara uppkopplad mot internet.

Hur blir det då med datamängd och kostnaden?
Om man har ett abonnemang med stor eller obegränsad datamängd är det inget problem. I annat fall kan mycket radiolyssnande förstås föra med sig en del problem. Men det finns en elegant lösning på även detta. Se till att Du buffrar. Om Du vill lyssna på direktsänd radio fungerar det naturligtvis inte. Men Du kan lyssna på podradio som Du laddat ner antingen via datorn eller när Du befinner Dig på ett trådlöst nätverk utan att det tär på den mängd data som Du får använda varje månad. Eftersom det i princip inte finns några podsändningar med upphovsrättsskyddad musik så är lösningen att spela in i radioappen när Du är uppkopplad på ett trädlöst nätverk och sedan spela upp det när Du är ute och rör på Dig.

Mycket podradio blir det
Det finns mycket mer podradio än SR:s förstås. Enklast letar Du upp dem i iTunes Store och synkar dem med Din iOS-pryl nästa gång den har kontakt med iTunes. Det går också numera att både lyssna direkt och ladda ner för senare lyssning direkt från iTunesappen i iOS-enheten. Därutöver finns det en uppsjö av appar som står till tjänst för att hantera podprogrammaterial. Mer om detta en annan gång.

Mer musik
Genom datorn, iTunes och synkning går det att bära med sig sin favoritmusik och lyssna på den utan att behöva vara bekymrad om uppkoppling mot internet. Här är det Ditt musikbibliotek och lagringskapasiteten på iOS-spelaren som sätter gränsen vad Du kan lyssna på när Du vill lyssna.

Spotify förstås
Om Du är Premiumkund hos Spotify kan Du strömma musik via internet, men också buffra och lagra lokalt musik som alltid finns tillgänglig på Din iPhone/iPod/iPad.

Video om Tunein Radio

Det här inlägget postades i Appar, iPad, iPhone. Bokmärk permalänken.