GoodReader underlättar inte bara läsandet

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Appen finns i två olika versioner. En för iPhone och en för iPad. De kostar 38 kr var. På senaste tiden har jag nästan uteslutande bara använt den på min iPad. Utvecklarna ligger verkligen inte på latsidan och med många användare finns också säkert ett bra incitament till att hela tiden se till att den behåller sin starka ställning bland apparna i sin kategori.

Med hjälp av GoodReader kan man läsa många olika filtyper. Antingen kan man välja att öppna en fil i GoodReader då den kommer bifogad med e-post eller så kan filen hämtas på några olika sätt inifrån appen. Dropbox och nedladdning från webben är två vanliga sätt för mig att ta in material in i GoodReader. Förutom Dropbox går det bra att använda många olika andra servertjänster. Också Google docs går att integrera med GoodReader. Med hjälp av ett WiFi-nät går det också bra att föra över driekt från en dator eller annan enhet direkt in i GoodReader.

Olika smarta funktioner gör det lätt att ta del av filernas innehåll. Jag uppskattar särskilt fem funktioner.
1. Oavsett filtyp kan man ta del av den. Gäller även multimediafiler m.m..
2. Det går att plocka ut själva textinnehållet i en pedf till ett mer lättläst textflöde. Fungerar olika bra beroende på hur pdf:en är från början. Texten blir också redigerbar och sökbar på ett annat sätt.
3. Väl inne i textläget finns funktionen ”tilt scroll” tillgänglig. En egenskap som jag använder ofta i ett av mina andra favoritprogram – Instapaper – som jag skrivit om tidigare. Funktionen innebär att texten rullar på skärmen beroende på hur man vinklar den. Vill man mata fram mer text tippar man skärmens överdel bort från sig och vill man gå tillbads i texten gör man tvärtom. Enkelt, smidigt och mycket ergonomiskt.
4. Den senaste funktionen som jag upptäckt och som jag tror är tämligen ny, är möjligheten att anteckna i pdf-dokumentet. Precis som när man sitter och läser ett kompendium eller liknande i pappersform går det att göra markeringar och tillägg av olika slag. Dessa sparas sedan och kan skickas vidare integrerade i dokumentet till den som man också vill skall ta del av ens iakttagelser och noteringar.
5. Filstrukturen gör att det är ett bra sätt att organisera och hålla ordning på filerna på iPaden.

Ett litet exempel på den ständiga utvecklingen är att det nu går att få GoodReader att automatiskt läs-synka med en mapp i Dropbpx. En praktisk tillämpning på detta skulle kunna vara att på så sätt automatiskt distribuera information till en grupp där gruppdeltagarna kan hämta alla nya tillägg i mappen utan att något av det som finns hos de olika användarna synkas tillbaka till ursprungsmappen i Dropbox.
Naturligtvis kan man också välja att synka åt båda hållen.

Ingen viktig sak men ändå bra är att man förstås också kan skriva egen text i appen och lagra den i filstrukturen i appen eller flytta den till valfri plats på nätet.

Läs vidare på nätet och prova själv så kommer Du förmodligen att hålla med mig om att detta är en av de appar som borde finnas på varje iOS-enhet.

Även om dessa YouTube-klipp inte visar de senaste versionen kan de ge en uppfattning om hur programmet fungerar.

För iPad:

För iPhone:

Det här inlägget postades i Appar, iPad, iPhone. Bokmärk permalänken.