Tummen upp för Downcast

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Ett av användningsområdena för en iOS-enhet är att ta del av poddradio- och poddvideosändningar.
Poddprogram är filer på nätet som innehåller antingen program som varit vanliga radio- eller tv-program eller som ursprungligen gjorts för att vara till för att poddsändas. Det senare öppnar upp för praktiskt taget vem som helst att på det sättet producera sitt eget programmaterial.

Det är tveksamt om allt som har med detta att göra hade blivit så stort om inte Apple integrerat det med iTunes.

Via iTunes i datorn kan man prenumerera på det som finns i tTunes Store och man kan själv lägga in adresser för de som inte Apple har med i sin förteckning.
När sedan iOS-enheten synkar med iTunes får man över de avsnitt som ingår i prenumerationen.

Det går också att via iTunesappen direkt på iOS-enheten ladda ner eller strömma de poddprogram som iTunes hänvisar till.

Därutöver finns det en mängd specialappar som Sveriges Radios app och de appar som bara har till uppgift att koppla till en särskild poddtjänst.

Men så finns det några appar som har ett större perspektiv. En av dessa är Downcast. Den kostar 15 kr för närvarande och är avsedd att fungera optimalt i såväl en iPhone, iPod som iPad. Mer information finns på tillverkarens hemsida.

Downcast gör direkt i t.ex. iPaden det som annars händer i iTunes i datorn innan man synkar med datorn. Det går alltså att prenumerera direkt rakt in i iOS-enheten. På så sätt är det lättare att hålla poddbiblioteket aktuellt oavsett om man låtit sin iOS-enhet synka med datorn eller ej.
Därtill finns en rad smarta funktioner sär en del inte finns med i Apples appar för poddsändningar.
+ snabbare och långsammare uppspelningshastighet med hyfsad ljudkvalitet
+ sleeptimer med detaljprecision
+ möjligheten att hoppa framåt och bakåt i materialet
+ möjlighet att bara lyssna till ljudet på ett poddvideoprogram
+ stöd för gester som gör att man inte behöver sikta så noga på en speciell punkt på skärmen då man vill pausa eller gå framåt eller tillbaka i programmet
+ hantering av spellistor (även smarta)
+ bakgrundsnedladdning
+ bakgrundsuppspelning
+ stöd för styrning via fjärrkontrollen på hörlurarna
+ manuell tilläggning av poddkällor såväl som en sökfunktion som har hittat allt jag sökt än så länge

Ibland är det bra att kunna ladda ner i förväg för att kunna lyssna offline och ibland är det bra att kunna strörmma utan att belasta lagringsutrymmet. i Downcast är det enkelt att välja mellan dessa funktioner allt efter som det passar bäst.

Det här inlägget postades i Appar, iPad, iPhone. Bokmärk permalänken.