När strömmen tar slut …

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

… är det bra om man laddar sin iOS-grej!

Vad gör man om det inte finns något eluttag i närheten?

Att alltid bära med sig en laddare hjälper inte alltid. Ibland är det bäst om man t.o.m. har med sig lite egen ström i väskan.

Det säljs många sådana lösningar både till iPhone, iPod Touch och iPad.

Efter att ha prövat en del olika har jag kommit fram till två bra alternativ.

Billigast och flexiblast är en kombinerad batteriladdare och ”kraftstation” som Kjell & C:o säljer. Den heter PowerBase C514 och kostar 299 kr. Då ingår förutom laddaren 4 st AA 2100 mAh batterier av den nyare sort som har låg självurladdning. Till laddaren följer vanlig nätdel och en laddare för bilens cigarettändaruttag. Därtil kommer en rad kontakter som gör att den fungerar som laddare till en mängd olika mobiltelefoner.
Man kan ladda många uppsättningar batterier och ha med sig.
Laddaren fungerar i två olika lägen. Ett laddningsläge och ett läge där den en USB-strömkälla som med nämnda adaptrar kan fungera ihop med andra kopplingar också.

En dyrare men smidig lösning är Sanhos externa uppladdningsbara HyperJuicebatterier. Dessa är litiumjonbatterier av olika modeller för alltifrån iPod Shuffle upp till MacBooks. För att användas till iPad skulle ett externt extra batteri till en MacBook fungera bra. De har utöver kopplingen till MacBooken också ett USB-uttag. Men det finns en särskild modell som också fungerar som ett ställ till iPaden och som är både mindre och och innehåller inte lika mycket laddningskapacitet och är därför också billigare.
Produkten kallas för Hyper/Juice/Mac/ Stand (förekommer under olika namn beroende på en namntvist mellan Sanho och Apple) och ger ytterligare 16 timmars driftstid för en iPad, d.v.s. 11000 mAh, eller 40 Wh för att jämföra med batterier till bärbara datorer.. Detta motsvarar ungefär 4-5 uppsättningar fulladdade uppladdningsbbara batterier till laddaren från Kjell & C:o.
Produkten kan köpas från USA för 130 dollar men är faktiskt inte dyrare (frakt, moms och ev. tull tillagd) om man köper den från en svensk distributör . På Prisjakt.nu är det just nu lägsta priset 831 kr plus frakt.

Båda lösningarna fungerar bra och kan rekommenderas beroende på vad som passar bäst just för Dig.

Generellt ligger kostnaden för bärbar ström runt 100 kr per Ah beroende på lite vilken lösning man väljer. Sedan är det flexibilitet, mängdbehov och andra faktorer som spelar in.

Berätta gärna i kommentaren hur Du gör med strömförsörjningen då det inte finns vanliga laddningsmöjligheter.

****************************
Tillägg 27 juni 2011:
Upptäckte att det inte går att stoppa i valniga batterier i PoweBaseladdaren för att sedan ladda en iOS-pryl.

Var eller när jag har läst eller hört detta vet jag inte. Men när jag häromdagen skulle försöka gick det inte. Däremot gick det alldeles utmärkt att stoppa i nya uppsättningar laddade uppladdningsbara batterier.

Då det gäller Sanhos uppladdningsbara iPadhållare gjorde jag under en resa följande två viktiga upptäckter:
1. Det är mycket viktigt att man använder den sladd som följde med då den skall laddas. Trots att kabeln till det yttre ser ut som en vanlig USB till miniUSB så är den speciellt gjord för att passa till just denna enhet.
2. När jag fick pronlem med att ladda HyperJuicen därför att jag tagit med fel kabel fick jag en mycket bra support från Sanho och deras kundsupport i USA via deras webgränssnitt. Hjälpsamt, artigt och på alla sätt mycket tillmötesgående.

Sedan kan man ju undra varför man valt att göra en specialkabel som ser ut som en standardkabel eller varför man inte gjort en lösning där en standardkabel hade varit användbar.
Återkommer om jag får någon klarhet i detta.

Det här inlägget postades i iPad, iPhone, Tillbehör, Tips. Bokmärk permalänken.