På resande fot utan uppkoppling

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Tidigare länkade jag till ett inlägg i GP om kartor när man är på resande fot.

Till detta bör förstås tillfogas att de traditionella kommersiella navigeringsappar som finns på AppStore också fungerar alldeles utmärkt. De som i första hand är tänkta att ersätta en bil-gps. Eftersom kartorna finns i iOS-enheten så kräver de ingen datatrafik och ger förstås bättre information både då det gäller kartbild som information om intressanta platser (Points Of Interest). Praktiskt då man på resa snabbt  behöver hitta en affär, en bankomat eller ett apotek.

De är mer eller mindre dyra men har då som första syfte att ersätta en bil-, gång- eller cykelnavigator. Kruxet är att det går åt en hel del ström när funktionen är aktiv och det kräver nästan anslutning till elsystemet i bilen via cigaretttändaruttaget och att man på resande fot har med sig extraström eller möjlighet att ladda lite oftare än man brukar.

En fördel gentemot vanliga bilgpsapparater är att det ofta ingår gratis uppdateringar. Jag har använt Navigons Europakarta sedan den släpptes och den har uppdaterats många gånger på dessa år. Den vi har till vår bil får man betala för när det är dags att uppdatera kartan i den.

Ytterligare en sak att tänka på är att det handlar om stora filer som tar upp lagringsutrymme i iOS-enheten. Europakartan i min Navigonapp tar upp nästan två gigabyte.

Söker man på navigation&navigering i AppStore får man upp många förslag på appar i olika prisklasser.

Ett billigt alternativ som jag testade nyligen och som inte finns med i GP:s genomgång är ForeverMap. Den kostar 15 kronor att köpa och några kartor lär kosta pengar. Jag laddade ner flera europeiska länders kartor helt gratis. Fungerade bra under utlandsresan men kan förstås inte mäta sig med t.ex. Navigons app.

 

För den som har tid och intresse finns som sagt mängder av appar att utforska. Skriv gärna i kommentaren vad det är som har fungerat bra för Dig.

De riktigt billiga kostar inte så mycket att testa och med de dyrare vet man oftast vad man får. Att göra en googlesökning före köp om man väljer någon av de billigare men ändå rätt dyra apparna är nog att rekommendera.

Det här inlägget postades i Appar, iPad, iPhone. Bokmärk permalänken.