Åter möjligt att enkelt jailbreaka

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Att jailbreaka innebär att man gör det möjligt att använda program som inte kommer från AppStore.

Historiskt har detta ofta lett till att Apple själva har anammat en del av de saker som blivit populära bland de som har jailbreakat sin iPryl.

Faktiskt skulle man kunna säga att hela tanken med olika appar kommer därifrån.

Apple levererade sina apparater med några färdiginstallerade program och de som jailbreakade lade till fler. Sedan kom AppStore och resten är väl känt.

Bland de senare funktionerna i iOS som först fanns bland jailbreakade iOS-enheter är möjligheten att dela med sig av sin internetuppkoppling och att se skärminnehållet på en extern monitor  utan att det beror på  hur appen i sig är uppbyggd.

Denna gång använder man ett säkerhetshål som Apple kommer att täppa till vid nästa systemuppdatering. Om man jailbreakar så finns ett program som täpper till säkerhetshålet efter att jailbreakningen är klar. Lite paradoxalt skulle man kunna säga att fram till nästa systemuppdatering är en jailbreakad med nämnda programinstallation säkrare än en standard iOS-enhet!

Nackdelen med att jailbreaka är att man lämnar Apples trygga och skyddade appvärld och att det kan bli lite struligt när man sedan vill gå tillbaka till standardoperativsystemet. En jailbreakad enhet kan inte uppdateras utan vidare till nästa version av Apples systemprogramvara.

För mer information och för själva jailbreakandet gå till http://www.jailbreakme.com//

Även tidigare har det gått att jailbreaka nästan hela tiden, men på ett mycket mer krångligt sätt. Så här enkelt har det inte varit på lite drygt ett år.

Mycket viktigt är att man tar en säkerhetskopia genom iTunes först och att man är helt på det klara att man går ”utanför ramarna” även om det nu t.o.m. är fastställt i ameikansk doomstol att det inte är olagligt på något sätt att göra det.

Själv hade jag min privata iPhone och min  iPad 1 jailbrakad i väntan på iOS 4 för att få multitasking, videoutgångsanslutning och möjlighet att dela med mig av datauppkopplingen.

Det är främst genom Cydias appstore som det sedan går att ladda ner gratisappar och köpa andra.

Att jailbreaka för att kunna ladda ner piratkopior av appar som redan finns för  iOS är inte bara olagligt utan också dumt. Snacka om att skjuta sig i foten eller såga av den gren man sitter på. Hade det inte varit för de många utvecklarna och de relativt låga priserna i såväl Apples AppStore som hos Cydia hade hela iOS-plattformen varit betydligt tråkigare och mindre kraftfull.

Som jag ser det finns det bara två riktigt bra orsaker till varför man skulle jailbreaka sin telefon/platta. Antingen för att få tillgång till en funktion som för närvarande inte finns och på så sätt  skulle vara värdefullt och fylla ett behov för en själv eller så kan man göra det för att på det sättet få bli inoficiell ”betatestare” av det som kanske kommer att vara självklart i nästa eller nästnästa version av Apples fantastiska iOS!

Det här inlägget postades i Appar, Från nätet, iPad, iPhone. Bokmärk permalänken.