Aftonbladet gör det igen!

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Aftonbladets app

Aftonbladets app

 

Vi som varit med under den svenska webbens utveckling minns att Aftonbladet var en av de absolut första dagstidningarna som frikostigt och framgångsrikt delade med sig av sitt material på nätet.

Försiktiga medierepresentanter undrade om detta förhållningssätt verkligen kunde vara lönsamt. Utan att ha några exakta uppgifter om ekonomin kring webbplatsen eller hur den påverkat papperstidningsupplagan tror jag att de gjorde helt rätt.

Många andra tidningar har följt i Aftonbladets spår.

När Aftonbladet införde sina Plustjänster för den som vill ha tillgång till mycket material tog det ett bra tag och sedan har andra följt efter. Jag vet inte hur den satsningen lyckats ur ett kommersiellt perspektiv men jag vet att det ändå har gjort att Aftonbladets hemsida dagligen besöks av många för att få de senaste byheterna. Sedan kan man ibland, precis som med pappersipplagan, ifrågasätta en del av de s.k. nheterba och deras verkliga nyhetsvärde …

Det allra senaste smarta draget är att Aftonbladet nu gratis ger Aftonbladet alla sina Plus-kunder gratis tillgång till varje dags tidningsutgåva i digitalt format.

De tidningar som publiceras digitalt är många och till många olika kostnadsnivåer. Själv har jag tidigare skrivit om den amerikanska tjönsten PressDisplay och dess app PressReader. För 10 dollar i månaden kan jag läsa 31 exemplar av valfri dagstidningmed ett utbud på över 1700 olika tidningar och där jag för det mesta väljer dagens GP.

Kostnaden för de olika svenska dagstidningarna och även vecko- och månadspress är i dagsläget ofta på tok för dyra. Några erbjuder visserligen gratisutgåvor eller kraftigt rabatterade priser för de som redan köper pappersitgåvan. Naturligtvis finns det en del undantag men trenden är tydlig – konsumentpriset för den digitala utgåvan saknar rimliga proportioner i jämförelse med pappereditionen.

Detta visar Aftonbladet nu att man har insett. Är man Plusmedlem för 29 kr imånaden (helårsbetalning ger lägre månadskostnad) får man utöver det som tidogare redan ingått i tjänsten nu också digitalitgåvan av tidningen. Bra jobbat Aftonbladet! Väntar nu på att fler skall följa efter.

Själv har jag inte köpt någon kvällstidning på många år men är nu Plusmedlem för att stödja detta goda initiativ.

Till råga på allt tycker jag att själva appen och dess gränssnitt är alldeles utomordentligt bra.

 

Det här inlägget postades i Appar, iPad, iPhone, Nyheter, Tjänster. Bokmärk permalänken.