Bit by Bit

Warning: Use of undefined constant videoembedder_options - assumed 'videoembedder_options' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /customers/f/5/2/ios-stefan.se/httpd.www/wp-content/plugins/video-embedder/video-embedder.php on line 306

Inledning

Detta är en sida med länkar som är gjord för ett seminarium på konfirmanddagen Safe Space 2015-01.31 i Skövde.

Tanken är att ta upp lite om vad som man kan ha glädje av som kristen då det gäller den digitala utvecklingen.

Gutenberg och tryckpressen var mycket viktig för reformationen och dessförinnan hade framställningen av skrifter varit viktig sedan den första kristna tiden.

Kristendom är en skriftreligion även om det är viktigt att poängtera att vi inte tillber någon skrift.

Bibeln – som betyder böcker – är på många sätt viktig för oss kristna.

Det är också viktigt att kunna kommunicera med skrift. Skrift som nu inte längre behöver begränsa sig till papper utan också fungerar alldeles utmärkt digitalt. Bland de många olika språk som skrift kan översättas till så har 1900-talet och början på 2000-talet visat att rörliga bilder och serier har blivit ett viktigt sätt att kommunicera med.

Här nedan följer länkar som kan vara till hjälp i utforskandet av på vilket sätt den digitala tekniken kan vara till hjälp för den som vill vara kristen.

 

Webben

Bibeln

Bibeln på svenska. Svenska bibelsällskapets hemsida där man kan läsa och söka i bibeltexten online.

Många internationella bibelöversättningar. Botanisera bland de språk Du förstår för att på så sätt få en bättre förståelse av bibelns budskap. Det finns många olika men denna heter Bibel Gateway

Man kan lyssna på bibeln på svenska. Tyvärr verkar Vox Biblia upphört. Men Levande bibeln och Folkbibeln finns att lyssna till på nätet. Vem tar över Vox Biblia och ser till att Bibel 2000 finns som uppläst på nätet.
Levande bibeln är en tolkning av bibeltexten och är lättillgänglig både då man läser och lyssnar. Men det är bra att ha i åtanke att det är ett tolkningssteg längre än att bara försöka översätta den hebreiska och grekiska texten till svenska. Den är en bibelparafras, en slags omskrivning av bibeltexten.  Mer om Levande bibeln på engelska.
Folkbibeln är en alternativ översättning till Bibel 2000 som har sitt ursprung i konservativare kretsar. Gamla testamentet en språklig revidering av 1917 års översättning. Mer om Folkbibeln.

Bibeln som film finns i många versioner. Här finns den mest spridda versionen som också har ambitionen att tillföra så lite som möjligt till den ursprungliga bibeltexten. Den finns på många olika språk. Klippt och oklippt. Det finns också en variant anpassad för yngre.

Precis som det finns ett YouTube så finns det ett GodTube. Men även på YouTube kan man hitta en hel del intressant. En bra idé är att söka på olika YouTubekanaler som ger samlingar av innehåll. Kristen musik. Svenska kyrkan (ingen kanal, bara sökning) . Fresh Expressions.

Tv- radiokanaler erbjuder material som innehåller gudstjänster och andakter. I Sverige har både SVT och Sveriges radio sådant man kan se och lyssna på. Radiogudstjänster, Radioandakter. Magasinet ”Människor och tro”. Andlig musik i form av ”Andliga sånger”.

Det finns många hemsidor med olika filmer som man se på eller ladda ner. Jag kan inte gå i god för innehållet men här är en med bl.a. tecknade filmer och en del annat.

 

Information

De informationskällor som vi ofta använder oss av på nätet har mycket att erbjuda också då det gäller kristen tro och kyrkans liv. En Googlesökning eller ett besök på Wikipedia kan ge användbar information.

Samfund, församlingar, organisationer har hemsidor där det finns mycket information att tillgå. Bor man i Skövde kan den ekumeniska hemsidan vara en bra startsida.


D
är finns förstås också Svenska kyrkan i Skövdes hemsida.
Här finns den nationella startsidan för Svenska kyrkan.


Skara stift finns här och här kan Du läsa biskop Åkers blogg.

 

Appar

Bibelapp med många möjligheter från YouVersion. På den här sidan finns länkar till olika mobiloperativ. Utöver den svenska bibeln finns det mängder av biblar på andra språk.
Bl. a. ljudbiblar på engelska. Och mycket mycket annat. YouVersions YouTubekanal.

 

Det finns en uppsjö av bibelappar. Sök i Appstore och i Google Play för att hitta!

Svenska kyrkan i Skövde har en egen app för Android och iOS. Här hittar Du länkarna till de olika apparna.

Verbum har en app för konfirmander och registrering av gudstjänstbesöken. iPhone och Android.

Jesusfilmens egen app.

Pray As You Go är en sajt med daglig andakt på engelska. Det finns också appar som gör det lätt att använda tjänsten från mobilen. Länkar till dessa finns längst ner till vänster på deras hemsida.
Det finns andra liknande appar. Sök så hittar Du säkert fler!

Radiokanaler världen över som sänder prat och musik med kristet budskap är det lätt att hitta på nätet. Det finns specifika appar för enskilda kanaler och det finns bra appar för internetradio. TuneIn Radio är en bra radioapp och bland musikkanalerna kan jag tipsa om Radio 10 från Sverige och K-LOVE från USA. Men utbudet är gigantiskt!

Så långt för denna gång!

Kanske det kan bli en Bit by Bit part 2 …